Close

BitByBit

Creatie gedragen door Vincent & Simon Bruyninckx

in coproductie met MOVEDBYMATTERER

Tent voorstelling 250 places

Met duivels genoegen sloopt het gelauwerde circusgezelschap Collectif Malunés de muren tussen uiteenlopende disciplines.

 

Dat heeft het collectief gemeen met MOVEDBYMATTER van performancekunstenaar Kasper Vandenberghe. Voor Bit by Bit, hun eerste productie samen, vinden Vandenberghe en de broers Bruyninckx elkaar bovendien in de evenwichtsoefening tussen verbondenheid en veerkracht enerzijds en de onvermijdelijke val anderzijds, de verlieservaring die om elke hoek op de loer ligt. Neem dat gerust letterlijk: in een beeldrijke regie van Vandenberghe experimenteren de broers met een bijzondere circustechniek waarbij ze voor hun eigen veiligheid volkomen op elkaar aangewezen zijn. Het is de culminatie van een jaar artistiek onderzoek en fysieke training, maar voor de broers ook van een leven lang lief en leed delen. Ze zijn samen opgegroeid en daarna samen tot circusartiesten uitgegroeid. Ze brachten meer tijd met elkaar door dan menig echtpaar van dezelfde leeftijd. Vervolgens lieten ze elkaar beetje bij beetje los en ervaarden ze een groot gemis.

Bit by Bit is de ultieme toenaderingspoging. Voor het allereerst treft het broederpaar elkaar in de ring.

Intentie

Voor de bijzondere circustechniek waarover sprake klemt elk een leren bit tussen zijn haag van tanden. Van het ene mondstuk naar het andere is een staalkabel gespannen als een navelstreng tussen twee bijtgrage jonge honden. Ze zoeken samen naar de perfecte balans, elk slechts steunend op twee stoelpoten. Ze hebben zichtbaar een hechte bloedband maar de ene is een breedgeschouderde krachtpatser en de andere een atletisch lichtgewicht. Toch moeten ze elkaar leren dragen. Iedere nekspier komt onder hoogspanning te staan. Bij overbelasting van die spieren ontstaat er zo’n druk op de schedel dat die door handen als kolenschoppen samengeperst lijkt te worden. De kauwspieren verzuren. De broers kunnen hun bit evenwel onmogelijk loslaten wanneer de staalkabel zo gespannen staat, of ze vallen en gaan voortaan zonder hun voorste rij tanden door het leven. Toch trekken ze zich metershoog op aan de kabel en aan elkaars massa. Ze dansen een pas de deux, ze spelen en vechten met elkaar en met de halsstarrige materie, telkens opnieuw aftastend waar hun eigen ik eindigt en dat van de ander begint.

Zo is Bit by Bit de lijfelijk ontleding van een broederschap. Ineengekrompen tot een schalkse blik van herkenning of net uitvergroot tot mythische proporties à la Kaïn en Abel (broederhaat) of Castor en Pollux (broederliefde). Ze wedijveren met drilboren, metselwerk en John Massis-achtige monstermotorfietsen, ze vormen zich naar elkaars viriele beeld of proberen daar precies aan te ontsnappen. Ze gaan openlijk de confrontatie aan met wie ze dankzij elkaar én ondanks elkaar geworden zijn. Als broers blijven ze hoe dan ook tot elkaar veroordeeld.

Distribution

CONCEPT – Simon Bruyninckx, Vincent Bruyninckx & Kasper Vandenberghe
SPEL / PERFORMANCE – Simon Bruyninckx & Vincent Bruyninckx
REGIE / DIRECTION – Kasper Vandenberghe
DRAMATURGIE / DRAMATURGY – Matthias Velle
STAGE REGIE-ASSISTENTIE – INTERNSHIP ASSISTANT DIRECTOR Leon Rogissart
MUZIEK / MUSIC – Dijf Sanders
KOSTUUMS / COSTUMES – Johanna Trudzinski
BEWEGINGSADVIES / EXTERNAL EYE – choreography – Esse Vanderbruggen
LICHT/LIGHT:Olivier Duris & Benjamin Eugène
GELUID/SOUND: Anthony Caruana & Sofia Zaïdi

TECHNIEK / TECHNICAL SUPPORT – Anthony Caruana & Olivier Duris (Collectif Malunés)
TECHNISCH ADVIES / TECHNICAL ADVICE – Collectif Malunés
TECHNISCHE ONDERSTEUNING MONTAGE / TECHNICAL SUPPORT MONTAGE – kunstencentrum BUDA
ZAKELIJK LEIDING / FINANCIAL DIRECTION – Lieselotte Deforce
ZAKELIJK ADVIES / FINANCIAL ADVICE – Wim Viaene & Wouter Vermeylen
COMMUNICATIE / COMMUNICATION – Zoë Hoornaert
SPREIDING/DIFFUSION – Eugénie Fraigneau – eugenie@collectifmalunes.be

Partners

COPRODUCTIE/ CO-PRODUCED BY: CIRKLABO/30CC, C – TAKT, Miramiro, KAAP, PERPLX, Perpodium, Theater op de Markt – Dommelhof, workspacebrussels

RESIDENTIES/ RESIDENCIES: workspacebrussels, Miramiro, CAMPO, PERPLX, Jatka78 Praag, Theater op de Markt – Dommelhof

MET STEUN VAN De Vlaamse overheid & De Stad Gent en de taxshelter van de Belgische federale overheid

PRAKTISCHE INFO