Close

Het collectief

Collectif Malunés is een hedendaagse circuscompagnie, in 2009 met veel passie en energie opgericht door 3 Vlamingen en 1 Française.

Ze doen dit tijdens hun studies aan de circushogeschool van Tilburg (ACAPA), op zoek naar speelervaring op straat en op scene.

De eerste voorstelling Sens Dessus Dessous begint in 2010 te toeren in Vlaanderen en Naderland. In winnen ze de publieksprijs én de prijs van de jury op het internationaal straattheaterfestival MiramirO (Gent).
Vanaf 2012 steken ze de grenzen over naar Spanje en eens de leden zijn afgestudeerd kan de toernee volop beginnen.

Collectif Malunés gaat de samenwerking aan met spreidingsbureau Frans Brood Productions en onmiddellijk staat er een veelvoud aan data in de agenda. “Sens Dessus Dessous” wordt gespeeld in Engeland, Frankrijk, Oostenrijk, Letland, Duitsland, Spanje, Zwitserland, Ierland, Hongarije, Venezuela, …


Na vijf jaar optreden in Europa en zelfs een korte passage in Zuid-Amerika, is het tijd voor een nieuwe creatie. Deze keer mikt Collectif Malunés niet op de straat maar wordt het ambitieuze plan opgevat een eigen circustent aan te schaffen. De bigtop wordt op maat en naar wens gemaakt, bordeaux zoals het ouderwetse caravannetje waarmee het ooit allemaal begon.

Als antwoord op een steeds meer geïndividualiseerde samenleving streeft Collectif Malunés bewust een collectieve visie na. Ze dromen van het utopische samengaan van werk en leven, experimenteren en spelen met een solidaire state of mind, tussen compagnieën, artiesten én publiek.

In hun werk onderzoeken ze het vallen van de acrobaten, mislukkingen en beveiliging. De kracht van het collectief ligt in de noodzaak van de solidariteit en de noodzaak om in groep te werken. De kunst van het creëren als groep ligt verborgen in het delen van ervaring, het nemen van risico’s en bovenal oprechtheid op zowel fysiek als mentaal vlak.

Als en nomadisch circus zijn tent opstelt, verandert dit de dynamiek van een plek. Iedereen is welkom, ongeacht sociale klasse of herkomst. De tent is een nieuw en magisch universum in de alledaagse realiteit.

Cultuurprijs voor het Circus 2016

Documentaire Forever, Happily...

Het team

De artiesten

Simon Bruyninckx

(kan met zo’n naam enkel een Vlaming zijn. Porteur in partner acro, banquine en voltigeur op de bascule)

Hij studeerde aan ACAPA en CNAC, waar hij samen met Arne Sabbe in 2012 afstudeerde.

Hij werkte voor Les Balagans (festival de Monte Carlo, Le Cirque du soleil), Planche A4 (Young Stage).

Samen met zijn broer Vincent Bruyninckx, Juliette en Arne, richtte hij Collectif Malunés op en maakten ze de voorstelling Sens Dessus Dessous”.

Deze man is een drakentemmer, en jaagt daarmee iedereen de

stuipen op het lijf. Kom niet te dichtbij of je belandt in een diepe kerker!

 

Juliette Correa

(Française met Argentijns bloed, trapeziste, voltigeuse in het cadre aérien en danseres)


Ze studeerde af aan ACAPA in 2012 en  toert sinds 2010 mee met de voorstelling “Sens Dessus Dessous”.

Ze is mede-oprichter van Collectif Malunés.

   

Dit roodkapje lijkt de boodschappen te brengen, maar in haar mandje vinden we steke drank, bier en wijn.

Lola Devault Sierra

(Française, voltigeuse op de banquine, partner acro, cadre aérien en cadre coréen)

Ze studeerde eerst aan ACAPA en nadien aan ESAC (Brussel), waar ze in 2013 afstudeerde als partner van Nicolas.

Ze werkte met de choreografe Pia Meuthen (Panama Pictures) voor de creatie van de voorstelling “Ergens dichtbij”.

Hiermee toerde ze wereldwijd (Polen, Spanje, China, … ). Nadien co-creëert ze bij compagnie Hors Pistes de voorstelling “Travelling Circus”. In 2014 is ze betrokken bij de voorstelling Cyclope in Basel (Zwitserland).

Wees op je hoede voor deze heks, klein maar geslepen. Ze windt moeiteloos de mannen rond haar vinger om ze dan met een gemene lach te vertrappelen.

Luke Horley

(is een echte Brit: beleefd, goedlachs en soms met snor. Porteur in cadre aerien, cadre coréen, banquine en acteur)

Hij studeerde aan de theaterschool Rose Bruford, om nadien een circusopleiding te volgen aan Circus Space in Londen en ACAPA.

Hij speelde mee in de voorstelling „Hallali” van « Les Philébulistes”.

 

Ziehier een echt reus die uw boten kan kraken in zijn vuist. Naar verluid vangt hij zijn slachtoffers terwijl hij ondersteboven hangt.




Gabriel Larès

(Componist, Trompet, Gitaar, porteur in partner acro)

Gaby is afgestudeerd in de audiovisuele BTS aan het I.N.A.

Oprichter van een jazz septet « Hippocampus Jass Gang », muzikaal schepper van « Forever Happily » van Collectif Malunés, waarin hij momenteel muzikant en acrobaat is. Hij probeert alle kunsten die op zijn weg komen samen te brengen, naar degene waar hij al sinds zijn kindertijd gepassioneerd over is: de muziek.

 

De muzikant van de bende. Deze stiekemerd gebruikt verboden spreuken om de schoonste dames in zijn bed te lokken.

Arne Sabbe

(is de tweede vlaming van de compagnie)

Hij is volteur aan de cadre aerien, cadre coréen, hongaarse en koreaanse bascule, banquine en grondacrobaat.

Hij studeerde in ACAPA en behaalde zijn diploma aan CNAC in 2012. Hij speelde en creëerde de voorstelling, Sens Dessus Dessous » met Collectif Malunés tot en met 2013, en ging toen werken met Luke Horley voor de voorstelling « Hallali » van “Les Philébulistes”.

 

Dit spécialleke, ontevreden over zijn gestalte, heeft geen bang; hij stal de laarzen van de reus om over de bergen te springen en door het raam van de hoogste toren naar schone dames te kijken.




Nickolas Van Corven

(Laat je niet vangen, hij lijkt Vlaams maar is even Frans als een baguette. Hij is porteur in partner acro, banquine en volteur op de bascule)

Hij studeerde eerst aan ACAPA en nadien aan ESAC, waar hij in 2013  afstudeerde als partner van Lola.

Hij werkte met de choreografe Pia Meuthen (Panama Pictures) voor de creatie en toernee van de voorstelling “Ergens dichtbij”.

Nadien co-creëert hij bij compagnie Hors Pistes de voorstelling “Travelling Circus”.

In 2014 is hij betrokken bij de voorstelling Cyclope in Basel (Zwitserland).

 

Een echte heiden. Volgens de geruchten prepareerde deze oger ooit drie volwassen mannen en verorberde ze met een flesje wijn erbij.

 

Vincent Bruyninckx

(Oprichter, Cyr Wheel)

Hij is de laatste van een gezin met vier jongens.

Hij is geboren in Mechelen, België. Hij begon met zijn broer op 7-jarige leeftijd met circus in de Circusschool Circolito.

Bezorgd over een goed uitgevoerde klus, perfectionistisch van karakter, minutieus, met een sterke zwarte humor.

Hij ontwikkelt zich in het Cyr-wiel terwijl hij jongleert met zijn studie Kinesitherapy in Antwerpen en zijn passie voor koffie waar hij Belgisch kampioen werd, alvorens zijn studies verder te zetten aan Esac om zijn discipline te perfectioneren.

Hij won de bronzen medaille op het internationaal festival Cirque de Demain in Parijs om daarna bij het Tsjechische gezelschap La Putyka de show ADHD te creëren.

Esse Vanderbruggen

(Artistieke Assistent, Choreograaf, Dramaturgie)

Ze is een Belgische performer en danseres.

Met beweging als belangrijkste instrument hebben haar projecten zich uitgebreid tot dans, theater en circus.

Ze volgde verschillende opleidingen (Koninklijke Balletschool Antwerpen, Dé! Kunsthumaniora Lier, CODARTS Rotterdam, intensieve cursus (@ SNDO Amsterdam) om uiteindelijk in 2012 af te studeren aan P.A.R.T.S. in Brussel, waar ze een solo « In de naam van V » en een duet « 1010 » met Marcia Liu creëerde.

Vervolgens maakte ze « a Mozart of the Open Future » (2012) met Shosha van Kranendonk, een interactieve installatie, en « O, Mensch » met NonoC (2013).

Sinds 2014 werkt ze als performer voor tal van choreografen zoals Kuiperskaai, FLOK, Sacred Places, Kubilai Khan Investigations, Vera Tussing, Benjamin Vandewalle, enz.

Naast haar werk als performer werkt ze samen met een drummer op 2 korte vormen en werkt ze als buitenstaander samen met Alexander van Turnhout en het Collectif Malunés.

Bureau/technici

Eugénie Fraigneau

(Administratie)

Na een masterdiploma administratie voor culturele instellingen in Arles werkt ze vanaf 2009 als productiemanager voor de Coopérative De Rue et De Cirque en vervolgens als bedrijfsadministrateur op het gebied van straatkunst, hedendaags circus en digitale kunsten in de openbare ruimte (Cie n°8, Cie PM, Groupe LAPS).

Haar vaardigheden zijn meervoudig, variërend van administratie, teamcoördinatie, logistieke en technische organisatie,

communicatie en distributie. Ze is nog steeds beheerder van de LAPS-groep en treedt in 2017 toe tot Collectif Malunés. 

 

Is de ‘godmother’, de fee, de magiër. Weinig mensen beschikken over de kennis en rijkdom die zij zorgvuldig in haar hersenkronkels bewaart.




Anthony Caruana

(Technisch Directeur, Chef Tent bouwer)

 Na zijn studie ging Anthony 4 jaar lang op concerttournee als geluidsmanager.

Beetje bij beetje werd hem de algemene leiding en vervolgens de technische leiding van de muziekfestivals toevertrouwd.

Na de technische leiding van de Coopérative de Rue de Cirque en andere circusfestivals gaat hij aan de slag bij het circus door kennis te maken met het gezelschap La Quotidienne en Collectif Malunés.

Nu hij deel uitmaakt van Collectif Malunés, voelt Anthony zich goed in zijn broek.

Olivier Duris

(Lichtontwerp, Lichtbesturing)

Na een eerste samenwerking met het hedendaagse circusgezelschap Les Oiseaux Fous in 2000, reisde Olivier bijna 20 jaar lang van de ene plaats naar de andere, van het ene gezelschap naar het andere, altijd of bijna altijd rond met een circustent.Hij heeft een lange weg afgelegd met gezelschappen als Les Colporteurs en Collectif AOC. Het is in 2017 dat hij Collectif Malunés ontmoet.

 De man met een zak vol spreuken, meester van licht en duisternis. Hij bepaalt wat we wel en niet kunnen zien.

Dagelijks bestuur

Micheline Bruyninckx

Présidente Be




Charlotte Duchamp

Voorzitter Fr

 

Tiphaine Bellanger

Penningmeester Fr

Pascal Fournier

Secretaris Fr

Dankwoord

Het Collectif Malunés wil uit de grond van zijn hart alle mensen bedanken die ons pad hebben gekruist en ons hebben geholpen om te komen waar we nu staan :

Bauke Lievens

Frans Brood

Charlotte Peyskens

Gie Baguet

Floriane Soyer

Jan Daems

Claude Couffin

Rozenn Auger

Tiphaine Bellanger

Charlotte Duchamp

Micheline Bruyninckx

Circolito

Joppe Wouters

Pascal Fournier -Kalou-

Circus Ronaldo

Association de Meilhan sur Garonne – Sylvie, Rodolphe & Romane Pomade, Richard Leme, Nicolas Dalla Valle

Nos stagiaires Zoé, Eliora, Rémi, Baptiste, Tanguy, Hernan, Amélie, Tomas, Anna, Lucie, 

Nicolas Flacard

Bernard Molinier

Bram Dobbelaere

Dominique Bettenfeld

Koen Allary

Julie Descamps

Maarten Verhelst

Célyne Van Corven

Mélinda Mouslim

Emma Auzanneau

Maurice Lellouche

Lise Sierra

Emmanuelle Van Corven

La famille Correa

Camille Fonteret

Bernard Vigier

Laurie

Marcel Vidal Castells

Eline Vyncke

Thomas, Nadir, Pierre, Erwan, Richard, Marco, AnSo de groupe Laps

Hippocampus Jass Gang -Joseph Vu Van, Pierre Bayse, Heykel Bouden, Gildas Le Garrec, Simon Laurent, Alexis Chauvelier

Quentin Vigier

Michto 

Dirk et Fien

Dok

Liesbeth Vlerick

Pascal Lejeune -Calou-

Sarah Lys

Muriel

Circus Planeet

Patrick De groot

Gwendolien Sabbe

Kasper Verhelst

Gaëtan Lévêque

Les frères Troubouch

La burrasca

Alan Sartori

Adelaïde et Jean

Christophe Pavia

Pikz Palace

Manu Morris

Lies Timperman

Griet Deschamp

Tim Billiet

Marec Zeghers

Marc Celis

Martine Linaert

Gert Nullens

La Machinerie – Joris et Maarten Janssens

Wendy Moonen

Marc Eyesink Smeets

Bert Heylen

Le cirque du bout du monde – Samuel Rieubernet

Guy Waerenburgh

Jonas Van soom

Letni Letna – Jiří Turek, Anna Vondrackova 

Jatka – Betka Hokova

Kathleen Keymeulen 

Marc Fouilland

Jo Mcintosh

Jeff

Mara Pavula

Constance Paris

Lieven Leemans

Machteld De smedt

Marleen Platteau

Sven Gatz 

Sophie Bardet 

Sophie Caruso 

Florence Laumond

Sophie Tooten

Benoit Martrenchar

Frederick Guerri

Benoit Dochy

François Labetoulle 

Babshka Moonkovitch

Aurelia Braylowski

Laura Lafon

Esteban Gonzalez

Richard Fournier

Lieven Clarysse

Remy Bovis